Visning för f.d. elever vid Försvarets tolkskola

Idag hade vi en visning av Fullerö slott för 1997 års avgångsklass från Försvarets tolkskola. Fokus låg på militärhistoria och de konstskatter som räddades från rysshärjningarna tack vare att de fördes till Fullerö innan Forsmarks bruk anfölls och brändes ner av ryssarna 1719.

Ett glatt gäng f.d. elever från Försvarets tolkskola besöker Fullerö
Visning av Fullerö slott
En “modern” bok i Fullerös bibliotek från Tsar Nikolay II kröning 1896
Ett av de föremål i elfenben som fältmarskalk Magnus Stenbock (1665-1617) svarvade under sin fångenskap i Danmark.
Magnus Stenbock när han svarvade elefenben under fångenskapen i Danmark
Tavla av Forsmarks bruk innan det brändes av ryssarna 1719. Tack vare att många tavlor fördes till Fullerö i början av 1700-talet och blev en del av Fullerö fideikommiss undgick de att förstöras i rysshärjningarna och finns än idag bevarade på Fullerö.
Generallöjtnant Carl Cronstedt (1672-1750), bror till Jacob Cronstedt på Fullerö. Efter att ha blivit tillfångatagen i Poltava 1709 deltog han bland annat i slaget i Hälsingborg och Gadebusch under Magnus Stenbock.

Fältmarskalk Simon Grundel-Helmfelt (1617-1677), svåger till Margareta Beata de Besche vars dotter Margareta Beata Grundel instiftade Fullerö fideikommiss tillsammans med sin make Jacob Cronstedt
Regementschef Jacob Grundel d.y. (1657-1737), Simons halvbror och far till Margareta Beata Grundel som instiftade Fullerö fideikommiss tillsammans med sin make Jacob Cronstedt.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *