Äppelmust på Fulleröäpplen!

Idag plockade barnen äpplen på Fullerö och gjorde äppelmust på Harakers Kvarnmusteri. Det blev 90 liter jättegod must! I videon visar vi hur det går till på musteriet. Kontakta oss om ni vill komma förbi på en provsmakning eller köpa en box must.

Musten är främst gjord på äppelsorten Fullerö, men det kan hända att en del Druväpple och kanske några Rosenhäger också följde med i musten.

Om äppelsorten Fullerö

I sin bok Svenska Äpplen av den framstående pomologen Görel Kristina Näslund skriver hon att “sorten uppkommit från en kärna på Fullerö säteri i Västmanland. Där fann Olof Eneroth på 1860-talet ett träd med ett naggande gott äpple som han inte sett tidigare. På Fullerö hade äpplet gått under namnet Pipping. Det är ett ord som i England använts för att beteckna kärnsådd men hos oss i Sverige kom att bli ett gruppnamn för mindre äpplen. Äpplet liknar Frösåker från gården Frösåker som även den ligger vid Mälaren, på andra sidan om Västeråsfjärden.”

Bland äppelsortens övriga karaktärer tillägger hon att “Fullerö har god motståndskraft mot sjukdomar och trädet kan bli mycket gammalt. Frukten trotsar blåst och sitter fast bra på trädet”.

Äppelsorten Fullerö
Foto: Carl Cronstedt (oktober 2021)
Om äppelsorten Fullerö från boken Svenska Äpplen av pomologen Görel Kristina Näslund och illustrationer av Ingrid af Sandeberg.

1 comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *